КАРИЕСИ НА ПОСТОЯННИ ДЕТСКИ ЗЪБИ

Какво представлява кариес на постоянни детски зъби?

Кариесите на постоянните детски зъби се развиват по-бързо, заради по-тънките зъбни структури. Затова от изключително значение са прегледите при зъболекар и навременното лечение на проблемните зони. 

Децата често страдат от кариеси. Причините могат да са свързани с лошата орална хигиена, хранителните навици или пропускането на профилактичните прегледи. 

Кариеси на постоянни детски зъби

Лечение на постоянни детски зъби

Лечението на постоянните детски зъби зависи от големината и разпространението на кариеса. То се състои от почистване на увредената зъбна тъкан и поставяне на пломба.  За пломбирането на детските зъби се използват фотокомпозитни материали.

Кариеси на постоянни детски зъби

Силанти

Силантите са дентални материали,които се поставят върху дълбоки ямки и фисури (вдлъбнатини) на дъвкателните повърхности на постоянните детски зъби и образуват защитен слой. Кариесът на дъвкателните повърхнини на постоянните зъби е най-чест в сравнение с кариесът, който се развива на другите зъбни повърхности. Силантите предпазват тези дъвкателни повърхности от развитието на зъбен кариес, като образуват гладка и твърда бариера между зъба и бактериите в зъбната плака, прилепена здраво върху него. Освен това силантите спират разрастването на вече появили се кариеси. Силантите са 100% ефективни и могат да редуцират кариесите до 70%. Масовото им прилагане започва през седемдесетте години на 20 век. Най-подходящият период за поставянето на силанти е до две години след пробива на постоянните зъби.

Как се поставят силанти?

Поставянето на силанти е бързо, лесно и безболезнено за детето:

1. Зъбът се почиства с машинна четка.
2. Следва предварителна химична обработка със специален гел за няколко секунди.
3. След това зъбът се измива с вода и се подсушава.
4. Силантът се поставя със шприц на тънък слой в ямките и фисурите на постоянния дъвкателен зъб.
5. Силантът се втвърдява под действието на светлина от дентална лампа и образува предпазен щит.
6. Детето може да се храни и да пие веднага след поставянето на силанта.

Силантите могат да престоят в устата на детето и повече от две години. Те могат да се подновят по всяко време, ако не са вече на мястото си. Силантите са млечнобели на цвят и могат да се наблюдават от близо и от родителите. Те не се виждат, когато детето се смее или говори.

Безплатното поставяне на силанти на първите постоянни молари в рамките на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца спестява:
• страдания на детето, които се свързват с правенето на пломби
• време и пари на родителите

Запомнете че комбинацията от:
• редовно посещение при лекаря по дентална медицина
• правилната устна хигиена два пъти дневно с флуорна зъбна паста и четка
• дъвченето на дъвка без захар след хранене
• използването на зъбни конци за почистване на междузъбното пространство
• флуорна профилактика – само след консултация с лекаря по дентална медицина
• правилния подбор на храни и напитки
• поставянето на силанти
Притежава огромен потенциал да елиминира зъбния кариес при децата!
Д-р Глория Чернева - зъболекар в Гоце Делчев

Д-р Глория Чернева участва в кампания за безплатно силанизиране от Министерството на здравеопазването за района на Гоце Делчев.

Профилактика

Изключително важно е здравната култура и полезните навици да се създадат още в детска възраст. Първото посещение на едно дете в зъболекарския кабинет не трябва да бъде, когато има вече проблем с някое зъбче или болка.

Препоръчваме на нашите пациенти да извършват профилактични прегледи при зъболекар на всеки 3 месеца, защото при детските зъби проблемите се развиват много по-бързо, а нашата цел е да ги предотвратим. 

Кариеси на постоянни детски зъби

Безболезнено лечение

Екипът ни внимателно ще се погрижи за постоянните зъби на вашето дете. Ние полагаме големи усилия и грижи за нашите най-малки пациенти. Освен да лекуваме техните кариеси, наша основна цел е да не допускаме тяхното образуване. Съветваме ви да посещавате вашия зъболекар редовно и навременно. 

Запазете час

Loading...