Корони и мостове

Неподвижно протезиране

Неподвижното протезиране се занимава с лабораторно изработените пломби, фасети и обличането на зъбите с корони и мостове.

Зъбната корона е най-разпростанения метод на неподвижно възстановяване. Не позволяват натрупването на плака и зъбен камък; предпазват ТЗТ от кариес при предразположени пациенти; шинират зъба с обвивното си действие. 

Ползват се в случаи, в които разрушаванията на твърдите зъбни тъкани (ТЗТ) са толкова големи, че  не могат да се възстановят с конвенционални или лабораторни пломби и когато съществува риск от счупване на зъб с обтурация.

Корони и мостове

Металокерамичните корони са най-широко използваните корони в денталната практика. Състоят се от метална част покрита с естетична керамика. Връзката помежду им се осъществява чрез специален метален окисен слой. Изолацията на метала се постига чрез поставяне на опакери, които правят конструкцията естетична, тъй като надлежащата керамика може точно да възпроизведе естествения цвят и форма на зъба.

Циркониевите коронки се отличават с много висока натурална естетика. При циркониевите коронки липса метален скелет, който може да прозира под керамиката и да придава сивкав вид на зъбната коронка. Те са много здрави, защото циркониевият диоксид е с устойчивост на опан 1250 Мра. Тези коронки не предизвикват електрохимични реакции отново поради липса на метал. При тях няма корозия. Подходящи са за пациенти, които са алергични към метала на стандартните металокерамични коронки. Циркониевите корони са много по-точни, леки и удобни. Щадят зъбите, защото е не е нужно много голямо изпилване, и не пречат при изследване с ЯМР, защото не съдържат железни сплави.

Корони и мостове

Запазете час

Loading...