Почистване на зъбен камък с ултразвук

Какво е зъбен камък?

Зъбната плака е лепкав бактериален биофилм, който се образува върху зъбите. Тя може да е светла и незабележима или тъмна и трудноотделяща се. При непочистване на плаката с течение на времето в нея протичат процеси на калцификация и тя се превръща в зъбен камък, който се налипа по повърхността на зъбите и по границата с венеца. Зъбният камък има по-малка твърдост от зъбния емайл, което позволява неговото почистване. 

Почистване на зъбен камък с ултразвук

Почистване на зъбен камък с ултразвук

Почистване на зъбен камък се извършва само и единствено в стоматологичен кабинет от зъболекари.

Методът за почистване с ултразвук е иновативен безболезнен или слабо болезнен и при желание на пациента може да се постави и упойка. Той се извършва със специален инструмент произвеждащ ултразвукови трептения (ултразвуков скалер). Скалерът има специален накрайник, който трепти с много висока честота. Така при допиране на накрайника върху зъбния камък, той се натрошава на малки парчета и пада под действието на вибрациите.

При почистване с ултразвук се обикалят всички зъбни повърхности с подходящо избран накрайник, точно определена честота на вибрациите и дозирани движения.

Почистване на зъберн камък с ултразвук

Почистване на зъбен камък при пародонтит

При по-тежките заболявания на венците ( пародонтит) почистването на зъбен камък трябва да е по-често и да се комбинира с кюретаж.

Пародонталният кюретаж е метод, който се прилага при всички стадии на пародонтита. Той представлява отстраняване на венеца прораснал на мястото на стопената алвеоларна кост (почистване на пародонталния джоб). Той се извършва с помощта на специални инструменти, наречени кюрети. Цялата манипулация се извършва под анестезия (упойка) и е напълно безболезнена. Има два вида кюретаж – закрит и открит кюретаж.

Почистване на зъбен камък при пародонтит

Запазете час

Loading...