Зъбна корона

Подвижно протезиране

Зъбни корони се ползват в случаи, в които разрушаванията на твърдите зъбни тъкани (ТЗТ) са толкова големи, че  не могат да се възстановят с конвенционални или лабораторни пломби и когато съществува риск от счупване на зъб с обтурация. Те са най-разпростанения метод на неподвижно възстановяване, защото не натрупват плака и зъбен камък; предпазват твърдите зъбни тъкани от кариес при предразположени пациенти; шинират зъба с обвивното си действие. 

Зъбни корони

Металокерамика

Зъбните корони от металокерамиката най-широко използваните корони в стоматологията. Състоят се от метално пънче (субструктура) от благородна или неблагородна сплав както при металните корони, но върху него се нанася химически свързана супраструктура от керамика. Връзката помежду им се осъществява чрез специален метален окисен слой. Изолацията на метала се постига чрез поставяне на опакери, които правят конструкцията естетична, тъй като надлежащата керамика може точно да възпроизведе естествения цвят и форма на зъба.

Цирконий

Циркониевите коронки се отличават с много висока натурална естетика. При циркониевите коронки липса метален скелет, който може да прозира под керамиката и да придава сивкав вид на зъбната коронка. Предимството на циркониевите коронки е, че те са много здрави, много по-точни, леки и удобни. Циркониевият диоксид е с устойчивост на опан 1250 Мра. 

При циркониевите корони отново поради липса на метал няма корозия. Те не предизвикват електрохимически реакции и са подходящи за пациенти, които са алергични към метала на стандартните металокерамични коронки.

Циркониевите корони са щадящи за зъбите, защото изпиляването при тях е по-малко. Те не пречат при изследване с ЯМР защото при тях няма железни сплави.

Запазете час

Loading...