Система Healthy Start от Ortho-tain

Система Healthy Start
Ортодонтско лечение с Healthy Start – оригинални апарати на Ortho-tain за деца и възрастни.

Споделете тази статия

Ортодонтия е специализиран дял в денталната медицина, който се фокусира върху коригирането на неправилно разположените зъби, изкривената захапка и правилното функциониране на дъвкателния апарат. 

Какво е Healthy Start?

Healthy Start е прогресивна система за подобряване здравето и благополучието на децата като обучава и третира причинителите на определени здравни симптоми с неинвазивна процедура за изправяне на зъби за доживотни здрави и красиви усмивки. 

Защо Healthy Start е важна за здравето?

Изследванията показват, че 10 от 10 деца страдат от симптоми на дихателни нарушения по време на сън. Такива проблема могат да са:

 • Дефицит на внимание/Хиперактивност;
 • Нощно напикаване;
 • Затруднения в училище;
 • Дишане през устата;
 • Хъркане;
 • Неспокоен сън;
 • Хронични алергии;
 • Кошмари;
 • Дневна сънливост;
 • Агресия.

През последните 20 години клиничните изследвания установяват връзката между някои все по-често срещани проблеми, свързани със здравето в детска възраст, и една вероятна причина – дихателни нарушения по време на сън (Sleep Disordered Breathing – SDB).

Ползите от Healthy Start в сравнение с традиционно ортодонтско лечение

Система Healthy Start води поникващите постоянни зъби премахвайки необходимостта от скоби и ритейнери. Резултатите са постигане на пълна корекция в рамките на 2-12 месеца. От значение е и цената – стойността на лечението с прогресивната система е само малка част от цената на други ортодонтски методи.

Healthy Start помага за правилното развитие на лицето и развива естествено разширяването на дъгата като избягва екстракциите. Системата елиминира лошите орални навици като дишане през устата. Учи за правилно преглъщане и влияе на дихателните нарушения по време на сън.

Ортодонтското лечение коригира:

 • Дълбока захапка;
 • Сагитална захапка;
 • Кръстосана захапка;
 • Захапка с виждащ се венец;
 • Отворена захапка;
 • Сгъстявания.
система за ортодонтско лечение Healthy Start

Healthy Start е подходяща за започване на ранно лечение. Изправя детските зъби, докато децата спят или само с 2 часа дневно носене. Може да се постави още на 2-годишна възраст, а успеваемостта достига до 93%. 

Ортодонтските апарати са снемяеми , което улеснява поддържането на добра устна хигиена. Те нямат ограничение за храна. Healthy Start развива красива и здрава усмивка за цял живот.

Лечение със система Healthy Start

Планът за лечение с Healthy Start се съставя и оценява от сертифицирани дентални лекари. Ортодонтската система е подходяща за деца и възрастни като приложението ú може да започне едва от 2-годишна възраст.

 • Система Healthy Start за малки деца – препоръчва се при деца на възраст 2-4 години. Използва се апарат за корекция на вродени навици – Habit-Corrector Toddler.
 • Система Healthy Start за деца – прилага при деца на възраст от 5 до 7-годишна възраст. Апаратите са няколко вида – Nite-Guide “C” серия, Occlus-o=Guide “G” серия и Habit-Corrector (апарат за корекция на вродени навици за деца).
 • Система Healthy Start за пре-тийнейджъри – лечението се назначава в периода 8-12-годишна възраст. Използва се апарат за корекция на вродени навици за пре-тийнейджъри Pre-Teen Habit-Corrector и Occlus-o-Guide “G” серия.
 • Система Healthy Start за тийнейджъри и възрасти – приложимо при лечение след 12 години. Апаратите, които се използват са Ortho-T и Adult Habit-Corrector – за коригиране на вродени навици при възрастни.
healthy start

Лечение на деца – 5-7 години

Апаратът Habit-Corrector служи за коригиране на вредни навици при деца. Специалистите препоръчват носенето по 1-2 часа на ден пасивно и през нощта. Сертифицираните дентални лекари предупреждават, че задържането на устройството през цялата нощ може да отнеме време. Например, за премахването на вредния навик „дишане през уста“ се изисква по-дълъг период.

Препоръчително е, ако апаратът не е в устатата на сутринта, детето да го открие и задължително да го измие с паста за зъби, като след това го постави в кутийка. При всяко дете е необходимо различно време за задържане на апарата през цялата нощ. Важното е пациентите да не се обезкуражават през този период.

Апаратът серия Healthy Start Nite-Guide “C” е предназначен за деца между 5 – 7 години. Използва се след като пациентът има първия си постоянен зъб, пробивайки през тъканта (най-често по-ниска централна). Този уред се използва само, когато се насочва в центъра и шестгодишните молари (кътници) все още не са се появили.

Подходящият размер на Healthy Start Nite-Guide “C” се определя и се поставя след използването на детския Habit-Corrector. Апаратът Nite-Guide се носи само през нощта до поникване на латералите (резците).

Следващата стъпка в лечението е апаратът Healthy Start Occlus-o=Guide “G”. Той се използва при поникване на предните резци и наличие на първите кътници. Ортодонтският апарат служи при смесено съзъбие и се назначава ако е необходимо след Nite-Guide “C”. Носенето на серията “G” през нощта е последната стъпка при завършване на лечението.

Pedo Habit-Corrector – коректор за вредни навици

Pedo Habit-Corrector се използва през всички етапи и възрасти на лечение в разновидности. Целта му е да коригира наличните вредни навици като дишане с отворена уста, грешно преглъщане и т.н.

Апаратът е съставен от „шипчета“, палатинални опори, лингвални опори, пемоларни подложки и лингвален шелф. Всяка съставна част има своята строго определена функция.

„Шипчетата“ трябва да напомнят на езика да си стои в устата. Служат за предотвратяване на т.нар. „тласкащ език“.

Палатинални опори целят са разширят небцето чрез натиск на езика – разширяващ апарат. Лингвалните опори задържат долната челюст в позиция „напред“ и насочват лингвално резците напред.

Пемоларните подложки служат за прилагане на натиск над задните зъби и намаляват отворената хапка. Лингвалният шелф държи езика върху горното небце. Целта на тази част е да научи пациента как да преглъща правилно.

Система за ортодонтско лечение Healthy Start Pedo Habit Corrector

Лечение на пре-тийнейджъри – 6-12 години

Healthy Start Pre-Teen Habit-Corrector е ортодонтски апарат за деца на възраст от 6 до 12 години. Устройството се носи 1-2 часа на ден пасивно и през нощта. Задържането му през цялата нощ отнема време.

Лекарите препоръчват, ако апаратът не е в устатата на сутринта, младото момче или момиче да го открие и задължително да го измие с паста за зъби, като след това го постави в кутийка. Децата трябва да са добре запознати с начина на лечение и добре информирани относно това, че за всеки необходимото време за задържане на апарата през цялата вечер е различно. Важното е пациентите да не губят кураж през това време.

Healthy Start Occlus-o-Guide “G” е следващата стъпка от лечението. Апаратът от серия  “G” служи за коригиране на смесено съзъбие. Носи се по 2 часа дневно с упражнения за „стискане-задържане-отпускане“ на интервали от по 20 минути ди постигане на изискуемите 2 часа.

Pre-Teen Habit-Corrector – коректор за вредни навици

Pre-Teen Habit-Corrector е апарат за лечение на вредни навици, подходящ за деца от 6 до 12-годишна възраст. Задачата на устройството е да премахне наличните вредни навици и проблеми при младите юноши.

Апаратът се състои от палатинални опори, лингвален шелф, пемоларни подложки, лингвални опори, максиларни издатъци и приставка за дърпане.

Палатиналните опори служат за разширяване на небцето чрез натиск на езика. Това е разширяващо устройство.

Целта на лингвалния шелф е да повдига и задържа езика върху горното небце и така да учи пациента на правилно преглъщане. Пемоларните подложки натискат задните зъби и намаляват отворената захапка.

Лингвалните опори задължат долната челюст, както и насочват резците в позиция „напред“. Тази съставна част предотвратява отклоняването на челюстта назад. Максиларните издатъци пречат на появяването на т.нар. „тласкащ език“.

Приставката за дърпане служи за укрепването на устните мускули като прилага допълнително въздействие при отворената захапка.

При необходимост за изправяне на ротирани зъби, в апарата се поставят ротационни клинчета. 

Клас III – апарат за пациенти от 2-6г. и 6-12г.

Class III Corrector е апарат, предлаган в два размера според възрастта на пациента. Използва се след диагностичен преглед. Носи се по 2 часа на ден, като през това време се упражнява натиска с езика върху трите „крачета“, които придържат горната дъга напред.

Апаратът Healthy Start Class III Corrector се състои от преграда, крачета, долна задна част, бъмпър и част без преграда.

Преградата служи за насърчаването на правилното положение на езика. Крачетата за 3 на брой и работят за избутване на горната челюст напред. Частта без преграда позволява позиционирането ú напред. Долна задна част позволява поставянето на акрилна подложка за увеличаване на стабилността.

Бъмпър служи за дистализиране на долната дъга. С помощта на Лип-бъмпър м оже да се получи допълнително разширение на дъгата при случаи с голямо сгъстяване. Лип-бъмпърът се използва за дистализиране на кътниците с по 1 мм на месец. 

Лечението с Class III Corrector продължава около 2-4 месеца. Ако случаят изисква, след това се поставя и Habit-Corrector.

Система за ортодонтско лечение Healthy Start Class 3

Прочетете още

Видове брекети
Блог

Видове брекети

Модерното ортодонтско лечение предлага разнообразие от фиксирани ортодонтски апарати.

Предимства на зъбните импланти
Блог

Предимства на зъбите импланти

Зъбните импланти са дентални конструкции, които заместват липсващи зъби, предлагайки редица плюсове за пациентите.

Запазете час

Loading...