Ортодонтия

Какво е Ортодонтия?

Ортодонтията е специализиран дял на денталната медицина, занимаващ се с коригиране на дефекти на зъбите и челюстта като изправяне на неправилно разположение зъби и  подобрение на захапката.

Основаната задача на Ортодонтията е да осигури правилното функциониране на дъвкателния апарат и  нормалното развитие на лицето и челюстта. 

Ортодонтско лечение

Ортодонтското лечение има естетична и хигиенична функция. То се грижи за правилната подредба на зъбите и за здравето на зъбите, челюстта и венците. Извършва се посредством различни специализирани ортодонтски апарати, чиято цел е да изправят грешно разположените зъби и да осигурят на пациента красива и здрава усмивка в дългосрочен план. 

Лечение с ортодонтски апарати се прилага във всички възрасти. Препоръчително е първият преглед при ортодонт да бъде още в ранна детска възраст. Това спомага за ранната диагностика, по-лесното лечение и правилното развитие на зъбите, венците и челюстта. 

Правилното ортодонтско лечение разрешава редица проблеми както при деца, така и при възрастни. При най-малките пациенти служи за коригиране на:

  • Дишане през устата;
  • Неправилно преглъщане;
  • Неправилно разположение на езика;
  • Смучене на палец и т.н.

При юноши и възрастни, ортодонтско лечение се прилага за:

  • Коригиране на естетични дефекти – криви зъби, пространства между зъбите и други;
  • Подреждане на зъбните дъги;
  • Изправяне на различни видове захапки (отворена, дълбока, кръстосана).

Правилното приложено ортодонтско лечение дава резултати с дългосрочна перспектива. То спомага за поддържането на оралната хигиена, здравите зъби и естетичния външен вид

Ортодонтия
Ортодонтия
Ортодонтия

Етапи на лечение

Ортодонтското лечение е дълъг процес. Той се състои от няколко етапа – диагностика, активно лечение с ортодонтски апарати и етап на задържане на получените резултати.

Първият етап е диагностиката. Първата среща с вашия ортодонт, по време на която се установява проблемът и се съставя план за неговото разрешаване. Обикновено в този етап на лечение се вземат мерки на челюстта на пациента, правят се рентгенови снимки и допълнителни изследвания на челюстната става. 

В етапа на активно лечение се поставят ортодонтските апарати. В зависимост от проблема и възрастта на пациента, те могат да бъдат снемяеми и несненяеми – шини, брекети или дентални алайнери. След поставянето им, следва стриктното спазване на назначеното лечение. 

Ортодонтското лечение завършва с фаза на задържането. Този етап е с продължителност, колкото е и активното лечение и служи за запазването на получените резултати. 

Ортодонтски апарати

Има различни видове ортодонтски апарати. Основното разделение е на снемяеми (подвижни) и несненяеми (неподвижни) апарати. 

Към подвижните са ортодонтските шини и денталните алайнери.  Неподвижен ортодонстки апарат са брекетите. 

Ортодонтски шини

Ортодонтски шини са снемяеми ортодонстки апарати, подходящи за лечението на леки дефекти. Използват се основни при деца. Служат за възстановяването на правилната подредба на зъбите и подобряването на функцията на захапката. 

Ортодонтски шини за деца

Брекети

Брекети са фиксирани ортодонтски апарати, които се позиционират на външната или вътрешната част на зъбите на пациентите. Използват се за коригиране на сериозни проблеми със зъбите, челюстта и захапката.

Ортодонтско лечени с брекети се назначава основно на тийнейджъри и пациенти с постоянни зъби. Обикновено лечението трае около две-три години, в зависимост от проблемите на пациента.   

Брекети

Дентални алайнери

Дентални алайнери са подвижни ортодонтски апарати, които заместват неестетичните брекети. Те са почти незабележими, тъй като са изработени от прозрачна пластмаса.

Алайнерите служат за лечението на леки до средно тежки дефекти на зъбните дъги. 

Дентални алайнери

Family Dental Care работи с доказани произодители. За отговаряне на нуждите на своите пациенти, зъболекарите в Денталната клиника с гр. Гоце Делчев разчитат на иновативната система за ортодонстко лечени е Healthy Start и дентални алайнери Smilers. 

Съвременно ортодонтско лечение в Гоце Делчев

За най-съвременно ортодонтско лечение екипът на Дентална клиника “Family Dental Care” посещава множество следдипломни курсове по Ортодонтия.

Д-р Глория Чернева е ортодонт в Гоце Делчев и полага професионални грижи за най-малките пациенти на клиниката. Д-р Чернева притежава редица сертификати в сферата и използва най-модерните и иновативни техники при лечението на ортодонтски проблем.  

Д-р Глория Чернева - зъболекар в Гоце Делчев

Запазете час

Loading...