Предимства на зъбите импланти

Предимства на зъбните импланти
Зъбните импланти са дентални конструкции, които заместват липсващи зъби, предлагайки редица плюсове за пациентите.

Споделете тази статия

Денталните импланти са модерна дентална техника, която се приема като сравнително нова за българския пазар.

В тази статия, ще Ви обясним повече за зъбните импланти, за процесът по поставянето им, както и за многото предимства, които носят със себе си.

Какво представляват зъбните импланти?

Зъбни импланти са дентални конструкции, които служат за заместване на липсващи зъби. Най-често те се състоят от титаниева основа и керамична зъбна протеза. Основата играе ролята на зъбен корен. Тя се поставя в челюстната кост на пациента, посредством хирургическа намеса от зъболекар, специалист в областта на Имплантологията.

Следва „приемането“ на денталния имплант от организма, или т. нар. биологичен процес „остеоинтеграция“. При успешното преминаване на този етап, следва поставянето на зъбна протеза или казано по-разбираемо изкуствен зъб. Разновидностите тук са няколко – поставяне на коронка (цялостна или частична) или протеза.

Зъбни импланти

Предимства на зъбните импланти

Поставянето на дентални импланти е дълъг процес, който изисква много търпение и средства, но предоставя множество предимства за пациентите.

Едни от основните плюсове на денталните импланти се отнасят до естетиката, комфорта, функционалността, здравето и дълготрайността, които предлагат.

Естетическо решение:

Основната задача на денталните импланти е заместването на липсващи зъби. Това несъмнено подобрява външния вид на пациентите като прави усмивката им цялостна и красива.

Зъбните импланти имат натурален външен вид. За да осигурят едно наистина красиво естетическо решение и да приличат максимално на истински човешки зъби, те се изработват с индивидуален дизайн според формата и цвета на зъбите на всеки пациент.

Поставяйки се в костта на челюстта, имплантите напълно се сливат с останалите зъби в устната кухина и стават неразличими.

Денталните импланти са най-реалистичният метод за замяна на липсващи зъби. Те гарантират перфектен резултат и естетична визия на усмивката и челюстта.

Дентални импланти - предимства

Подобрена функционалност:

Денталните импланти значително подобряват функционалността на устната кухина като спомагат за използване на капацитета ú максимално.

Запълването на местата с липсващи зъби позволява увеличаване на дъвкателната способност. Пациентите с дентални импланти могат спокойно и без притеснение да консумират всякакви храни. Това се дължи изцяло на стабилната основа, която не може да падне или размести.  

Зъбните импланти запазват оптималното ниво на натовареност, тъй като разпределят степента на натиска от движенията при дъвчене на цялата челюст. Това от своя страна играе важа роля за запазването на челюстната кост здрава и цялостна за по-дълго време.

Денталните импланти спомагат за правилния говор и изговаряне на много звуци, които се влияят от наличието на липсващи зъби. Това осигурява удобство и спокойствие за пациентите при социално общуване.

Комфорт:

Зъбните импланти гарантират стабилност и комфорт. Удобството се дължи на неподвижното закрепване на корена на импланта в челюстта на пациента. Това ги прави напълно неподвижни. Елиминира се риска от непредвидено движение, преместване, завъртане или падане.

Стабилността на имплантите осигурява удобство, комфорт и спокойствие по време на ежедневните занимания като общуването, храненето, дори случайното кихане.

Поради начина на закрепване, денталните импланти, веднъж приети от организма, не предизвикват дискомфорт и дразнене в областта на венеца. Керамичните зъбни конструкции са здраво залепени за титаниевата основа.

Зъбните импланти са инсталирани в челюстната кост. За задържането си, те не разчитат на другите зъби за опора. Това влияе положително на удобство и комфорта на пациента, тъй като не нарушава устойчивостта на съседните зъби и усмивката остава здрава, стабилна и красива.

Предимства на зъбните импланти

Запазване на здравето на устната кухина:

Имплантите съхраняват здравето на устната кухина като запазват изстинките зъби и костната структура здрави.

Денталните импланти се поставят в челюстната кост. Това стимулира костта да расте и предотвратява нейното разрушаване с напредваме на времето.

При традиционните методи за протезиране е необходимо част от зъбите на пациента да бъдат изпилени и обработени, дори да са здрави. Този неприятен процес се избягва напълно при имплантирането. Това се дължи на факта, че за поставянето на имплант не се изисква увреждането и промяната на съседните зъби.

Имплантите са стабилно застопорени в костта, следователно не се клатят, разместват и падат. Те не нарушават коренната структура на останалите зъби, което осигурява тяхната стабилност.

Зъбните импланти не изискват допълнителна специални грижа. Те се почистват заедно с останалите зъби. Необходими са само качествена четка за зъби, паста и конец. Пациентите могат спокойно да запазят досегашната си орална хигиена. 

Друг позитив за цялостното здраве на устната кухина е, че имплантът и керамичните коронки не задържат храна, което предпазва здравите зъби от развитие на кариеси и други последващи състояния.

Денталните импланти запазват естествената структура на зъбите, не задържат бактерии, следователно не замърсяват и предпазват от по-сериозни дентални проблеми.

Дълготрайност:

Зъбните импланти са дълготрайно решение при заместването на липсващи зъби.  Обикновено те се изработват от висококачествени материали, които са съвместими с човешкия организъм. Най-често се използват титан и керамика.

Качествената изработка на импланта, правилното имплантиране от специалист и поддържането на добра орална хигиена гарантират издръжливост и устойчивост.

Денталните импланти крият много предимства, но като всяко неща и някои недостатъци като дългият процес и нужните средства.  

Преди да преминете към поставянето на зъбни импланти, се консултирайте с опитен и надежден специалист – зъболекар. Информирайте се добре, бъдете сигурни, че стоматологът работи качествено и с подбрани материали. Погледнете на тази хирургическа интервенция като една дълготрайна инвестиция във вашето здраве и външен вид. 

Прочетете още

Видове брекети
Блог

Видове брекети

Модерното ортодонтско лечение предлага разнообразие от фиксирани ортодонтски апарати.

Предимства на зъбните импланти
Блог

Предимства на зъбите импланти

Зъбните импланти са дентални конструкции, които заместват липсващи зъби, предлагайки редица плюсове за пациентите.

Запазете час

Loading...