Видове брекети

Видове брекети
Модерното ортодонтско лечение предлага разнообразие от фиксирани ортодонтски апарати.

Споделете тази статия

Ортодонтското лечение с брекети е едно от най-предпочитаните и ефективни решения за корекция на ортодонтските проблеми.

В съвременните практики и модерната Ортодонтия, съществува огромно разнообразие от видове брекети. Oртодонтски апарати могат да бъдат метални, керамични, сапфирени, пластмасови, лингвални и самолигиращи се.

Какво представляват брекетите?

Брекети представляват фиксирани ортодонтски апарати, които се използват за лечение на сериозни ортодонтски проблеми. Те могат да са съставени от метални, керамични или пластмасови елементи, които прилагат постоянна нежна сила върху зъбите, така че да променят тяхната позиция.

Ортодонтско лечение с брекети е ефикасно за коригиране на различни зъбни дефекти, включително криви зъби, прекомерното разстояние между зъбите, неправилна захапка и други. Могат да се използват при деца, юноши и възрастни като помагат за постигането на здрава и красива усмивка с правилно подредени зъби и отлична функционалност на захапката.

Въз основа на конструкцията и материалите, съществуват различни видове брекети. Всяка разновидност притежава уникални характеристики и предимства, които я правят подходяща за справяне с различни ортодонтски нужди.

Класически метални брекети

Класическите метални брекети са най-разпространения вид ортодонтски апарати. Те са традиционен метод за лечение и са съставени от малки метални приставки, които се прикрепят към предната част на всеки зъб с помощта на специализирано лепило.

Металните брекети се отличават с издръжливост и устойчивост, благодарение на висококачествена неръждаема стомана, от която са изработени. Те предлагат възможност за персонализация чрез използването на различни цветове ленти, ластици и гумички.

Класическите брекети са изключително ефективни при коригирането на множество ортодонтски проблеми. С тяхна помощ се постигат впечатляващи резултати в подреждането на зъбите и изправянето на захапките.

Един от недостатъците на традиционните брекети е тяхната забележимост, която се дължи на характерния сребрист цвят на метала. Въпреки това те са по-достъпни и се предлагат на разумна цена. Още една отрицателна черта е възможността да причинят раздразнения и ранички в устната кухина, при неправилна орална хигиена.

Този вид брекети изисква редовна поддръжка от ортодонт. Пациентите трябва да преминават през рутинни посещения на денталната клиника за проверка и регулиране на ортодонтските апарати.

Въпреки някои от недостатъците им, класическите метални брекети продължават да са едни от най-предпочитаните, надеждни и ефективни методи за коригиране на зъбни неравности и проблеми.

В Дентална клиника Family Dental Care в гр. Гоце Делчев предлагаме ефикасно ортодонтско лечение с класически метални брекети. Винаги залагаме на качествени консумативи от доказани производители и модерни техники.

метални брекети

Керамични брекети

Керамичните брекети представляват модерна алтернатива на класическите. Този вид ортодонтски апарат изпълнява същите функции като традиционните – позволява коригирането на сериозни проблеми с подреждането на зъбите и изкривяването на захапката.

Керамичните брекети са изработени от керамичен материал. Те могат да бъдат бели и прозрачни, което ги прави почти незабележими, тъй като се сливат с цвета на зъбите. Това ги прави отличен избор и предпочитан вариант от естетична гледна точна.

Ортодонтските апарати от керамика също са изключително ефикасни в коригирането на зъбни неравности. Материалите, от които са изработени, са здрави, издръжливи и устойчиви на петна и износване.

Керамичните брекети предлагат по-добра степен на комфорт. Гладките материали не причиняват раздразнения в устата на пациентите. Въпреки това, поддръжката и регулирането остават задължителни.

Керамичните брекети комбинират безкомпромисна ефикасност, дискретност и естетичност. Това, обаче води до по-висока цена в сравнение с традиционните.

видове брекети

Сапфирени брекети

Сапфирените брекети са друг вид фиксирани ортодонтски апарати, които съчетават в себе си естетичност и ефективност.

Изработени са от естествен сапфир – здрав, твърд и издръжлив прозрачен материал. Тези характеристики правят ортодонтските апарати почти напълно прозрачни, което им придава висока степен на незабележимост  и им позволява да се сливат с цвета на зъбите.

Сапфирените брекети са естетични и неразличими. Те са доказано ефективни при разрешаването на много ортодонтски проблеми, например подравняването на криви зъби, изправяне на захапката и коригиране на разстояние.

Здравината на използвания материал, прави този вид брекети изключително издръжливи и устойчиви. Те запазват своята естетика през целия дълъг период на лечение. Освен това, този вид фиксирани апарати предоставя комфорт на пациентите, като не причинява рани и раздразнения в устната кухина.

За правилното развитие на лечението, сапфирените брекети изискват поддръжка и редовно регулиране от ортодонт. Те са предпочитани от много пациенти, които търсят комфорт, естетика и функционалност, макар по-високата цена спрямо останалите методи.

видове брекети

Пластмасови брекети

Пластмасовите брекети,  познати още като прозрачни, са ортодонтски апарати изработени от прозрачни или полупрозрачни полимерни материали, които се сливат с цвета на зъбите.

Този вид брекети предлагат високо ниво на естетика, тъй като са изключително дискретни и почти незабележими. Те са гладки и леки, което ги прави комфортни за носене. Материалът, от който са изработени, е безопасен и не предизвиква раздразнения в устата.

Един недостатък е свързан с тяхната издръжливост. Тъй като те са по-меки и гъвкави, са склонни да се износят по-бързо в сравнение с другите видове брекети. Въпреки че са изработени от качествени материали, при неправилни грижи и поддържка могат да се повредят.

Пластмасовите брекети са ефективни и постигат добри резултати при лечение на по-леки проблеми, като разстояние между зъбите, криви зъби и някои видове неправилни захапки. За правилния прогрес на лечението и този вид ортодонтски апарати изискват поддръжка и регулиране от ортодонт в определени периоди от време.

Лингвални брекети

Лингвалните брекети са фиксирани ортодонтски апарати, които се поставят от вътрешната страна на зъбите, близо до езика. Те предоставят най-висока степен на естетичност, тъй като са напълно дискретни и невидими.

Лингвалните брекети изискват персонално отношение, поради характера си на поставяне и се изработват според индивидуалните характеристики на всеки пациент.

Този вид ортодонтски апарати предлага ефективно решение на различни зъбни дефекти. Най-често се използват за регулиране на захапката и коригиране на кривите зъби.

Въпреки че не са видими от външната част на зъбите, лингвалните брекети осигуряват голяма степен на комфорт. Възможно е да предизвикат временно нарушаване на речта и раздразнения. Този вид фиксирани апарати изискват по-сериозна и продължителна поддръжка от ортодонт поради специфичното им разположение.

Предимствата на лингвалните брекети са много, включително естетичност, ефикасност и дискретност. Въпреки това те имат и някои недостатъци като по-висока цена на лечението, по-дълъг период на адаптация и по-сложна поддръжка. Независимо от това са предпочитан метод за ортодонтско лечение сред много от пациентите.

видове брекети

Иновативни самолигиращи се брекети

Иновативните самолигиращи се брекети са нов вид ортодонтски апарати, отличаващи се от традиционните. Те позволяват на зъбите да се движат постепенно, по-естествено и елиминират нуждата от редовното регулиране от ортодонт.

Тези брекети са изградени от специализирани клипсове и връзки, които подсигуряват по-голям комфорт, безболезненост и ефикасност. С този иновативен метод на лечение се избягва необходимостта от използването на допълнителните пружини и ластици.

Функционалността на самолигиращите се брекети позволява по-бързото наместване на зъбите в желаната позиция, което спомагат за намаляването на периода на лечение. Те са предпочитан избор при лечение на по-леки проблеми и са значително по-лесни са за поддръжка и почистване.

От гледна точка на естетика, самолигиращите се ортодонтски апарати не са напълно невидими и незабележими. Въпреки това, те са по-дискретни от традиционните и могат да бъдат изработени в прозрачна или цветна опция, според предпочитанията на пациентите.

видове брекети

Изборът на правилният тип ортодонтски апарат е важен за успеха на всяко ортодонтско лечение. Различните видове брекети предлагат специфични предимства и характеристики, които ги правят подходящи за коригиране на множество зъбни аномалии и отговаряне на нуждите на множество клиенти.

За избор на точният вид брекети и получаване на красиви и трайни резултати, за пациентите е от съществено значение да се вслушат в съветите, препоръките и опита на Ортодонт.  

В Дентална клиника Family Dental Care в гр. Гоце Делчев винаги залагаме на класиката. При нас ще откриете качествени метални брекети. Те са подходящи за лечение при деца, тийнейджъри и възрастни. Ние вярваме, че традиционният вид брекети са най-ефективни, тъй като постигат отлични резултати както при по-леки ортодонтски проблеми, така и при по-сериозни случай.

Изберете класиката – традиционните метални брекети, за да бъдете сигурни в успеха на Вашето ортодонтско лечение.

Прочетете още

Видове брекети
Блог

Видове брекети

Модерното ортодонтско лечение предлага разнообразие от фиксирани ортодонтски апарати.

Предимства на зъбните импланти
Блог

Предимства на зъбите импланти

Зъбните импланти са дентални конструкции, които заместват липсващи зъби, предлагайки редица плюсове за пациентите.

Запазете час

Loading...